Stel je bent wél de woordvoerder, maar je staat niet zelf voor de camera. Vaak krijg ik de vraag; hoe begeleid ik nou intern de mensen bij een interview? Dus hierbij, tips én een voorbeeld van een briefing via mail.

Stap 0: jij beslist wie het interview doet

Woordvoering is een vak (en als je twijfelt lees dan vooral nog wat verder in mijn blog). Dus als woordvoerder weet je wie welk verhaal bij welke media goed kan vertellen. En ja, daarbij mag je mensen ook tegen zichzelf beschermen. Die ene projectleider die graag bij de schepping begint, die een koppige nukkige uitstraling heeft en altijd jamaar zegt, of die manager die het niet eens is met de gekozen koers… die zet je allemaal niet voor de camera. Hoeveel kennis ze ook hebben, hoezeer ze ook stampvoeten. Als je trouwens tegenstand verwacht, zorg dan ff dat je ingedekt bent door je baas. Wel zo handig als je gelijk krijgt doordat het interview wat toch door moest gaan flopte.

Stap 1: first contact leg je persoonlijk

Als ik wil dat iemand zijn werk laat vallen, agenda leegveegt en met zijn billen bloot voor de camera gaat: dan vraag je dat NIET via mail of app. Tenzij je altijd zo samen communiceert voor alle zaken, ingrijpend of niet… maar dan nog. Ik hou er niet van. Bel es, of beter: loop even langs als het kan.

Stap 2: zoek de juiste woorden en quote

Spreek het verzoek samen door en vindt de juiste woorden en oneliners. Vertaal die naar de meest gewenste quote. ELK gesprek (zelfs die met je zoon van 16 over haar avond stappen) heeft voor jou een gewenste uitkomst. Die uitkomst vertaal je naar een quote. Je hebt journalistiek gezien ruimte voor één quote. Geef ze er niet tien want dan kiest de journalist welke hij gebruikt en dat is altijd degene die bij jou op nummer 10 stond. De quote zette ik altijd op een geeltje en plakte ik op mijn dashboard. En dan hardop oefenen de hele weg naar kantoor/ filmlocatie.

Stap 3: kies een goede locatie

De cameracrew filmt wat jij aanbiedt. Dus als je kunt kiezen: KIES! Niets zo afleidend en irritant als een rommelige boekenkast op een nog rommeligere werkkamer. Beeld is 80% van datgene wat je tot je neemt en ik zie (en hoor dus) alleen maar rommel. Het koningshuis kan er ook wat van; zo’n statige kamer met een half bloemstuk in beeld. Geen gezicht. Laatst zag ik de korpschef in een lege hal van een groot kantoorpand met op de achtergrond een lege trap. En zijn boodschap; ik sta voor de mannen en vrouwen in het veld. Waarom is hij dan niet voor het wagenpark of een politiebureau gaan staan? Wat is dat nou voor beeld? Een lege hal. Saaaaaaaaai.

Stap 4: planning en logistiek

Je directie kan écht wel schuiven in een agenda maar maak dingen niet onmogelijk. Praat dus goed door wanneer de crew langskomt en hoe je ze ontvangt. Ga ervan uit dat een camera altijd aanstaat en bedenk dan hoe je de crew door je hele kantoor begeleid en hoeveel je van al je interne memo’s langs het koffie-apparaat potentieel in beeld wilt hebben. Met name programma’s als Boos zijn hier beroemd om….

Stap 5: de persoonlijke voorbereiding

Een woordvoerder moet soms even handtastelijk zijn. We checken je makeup, of tussen je tanden je lunch niet nog hangt, zit je stropdas recht, roos van de schouders, haren uit de war en de panty met ladder moet als de sodemieter vervangen worden. En dat leuke gestreepte overhemd/ blousje? Dat moet op camera uit want dat ziet er niet uit op tv. Gaat wiebelen.

Stap 6: toch wel de mail

Uiteindelijk stuur je natuurlijk wel een mail. Zeker als iemand op locatie of in een studio gefilmd wordt. Daarin vermeld je ook waar je kunt parkeren, wie er nog meer aan tafel zit etc. Hierbij een voorbeeld voor een optreden bij DWDD (en ja dat mag je gewoon gebruiken).

PS: het is absoluut aan te raden om als woordvoerder zelf een keer een rondje publiek bij de Nederlandse talkshows te doen. Dan heb je het een keer meegemaakt!

SUCCES!!

 

###############

Dag <naam collega>, 

Morgen mag je naar DWDD:) Fijn dat je het wilt doen! Ik weet niet of je er al een keer bent geweest, maar hierbij een korte briefing met wat tips/tricks (ook logistiek). Ik hoop dat je er wat aan hebt en kijk morgen van afstand natuurlijk mee!

Over parkeren

De opnames zijn op het terrein van de voormalige Westergasfabriek. Je kunt parkeren in parkeergarage Q-Park aan de Haarlemmerweg (S103). Zet je navigatie op Van Bleiswijkstraat 8, 1051 DG Amsterdam. Steek na het parkeren de weg/ bruggetje over en loop rechtsaf langs het water door het parkje. Je komt bij allemaal restaurantjes en loop links van de restaurantjes tussen de voormalige fabrieksgebouwen door. Het Mediacafe zit na ca 100m aan de rechterkant. Als het goed is heb je een toegangsbewijs opgestuurd gekregen; die moet je meenemen (en ook je ID). 

Over de studio

DWDD en PAUW delen de studio. Voor de studio zit een cafe waar je wat kunt eten en drinken. Je mag niet met je tas de studio in en er zijn kluisjes, mocht je spullen kwijt willen. In het cafe is het altijd druk en gezellig. De studio zit erachter en is eigenlijk klein als je binnenkomt en overal staan camera’s en lampen. 

Ik weet niet waar ze jullie neerzetten, maar als dat aan tafel is, en ze vragen wat je wil drinken: kies dan voor water. Ga geen bier drinken op tv. Dat ziet er niet uit. Doe ook rustig met koffie want daar krijg je snel een droge mond van. Je hebt kans dat je nog even met je neus in de poeder moet. Maak je er geen zorgen over; dat is om te voorkomen dat je gezicht teveel gaat glimmen op camera. Ter plekke zijn er gastvrouwen die je zullen begeleiden zowel voor- als achter de schermen. Matthijs komt vaak van te voren nog even gedag zeggen.  

Over de quote & de tafel

Natuurlijk hebben we een belangrijkste quote voorbereid. TV-programma’s gooien hun formats doorgaans 10x om dus mijn advies is om gewoon mee te gaan met de flow en deze quote uit je hoofd te leren. Je hoeft hem niet op te dreunen. Het is geen overhoring.

<QUOTE>.

Ik verwacht dat je sowieso vragen krijgt over <lastig/ moeilijk onderwerp>. Daarvoor hadden we de volgende antwoorden voorbereid. Zie ook bijlage voor de gehele Q&A. Lees die een keer door en leg het dan weg. Als je een keer geen antwoord hebt zeg het dan eerlijk in plaats van dat je iets gaat verzinnen. 

Aan tafel zitten ook nog <andere gasten>. Tafelheer/dame is <naam>. We weten van deze gasten dat ze <houding tov jouw onderwerp>. Dus je zou van hen wellicht een vraag over <onderwerp> kunnen verwachten. 

Tenslotte; vandaag was <grootste nieuwswaardige onderwerp> in het nieuws. Daar kun je ook een vraag over krijgen. 

Laatste tips:

 • Advies 1: Dit is dodelijk lastig, topsport! Maak er geen schoolreisje van:). Schrijf de zinnen die je wil zeggen op een briefje en plak ze op je dashboard bij het rijden. Dan kun je het hardop een paar keer oefenen. 
 • Advies 2: Weet waar je naartoe praat. Onthou je laatste zin. Zet de punt achter de laatste zin en laat dan de stilte vallen. Als jij de punt zet weet het publiek ook dat ze moeten klappen.   
 • Advies 3: Dit is jouw moment. Neem de tijd. Je hoeft het niet af te raffelen. Adem even uit voordat je begint. 

Heb je zo voldoende? 

Mocht je meer nodig hebben dan mag je mij altijd even bellen. Ik ben op tijd en zie je graag in de foyer!

Groetjes,
Je naam
Telefoonnummer (06)

###############################

 

 

92 Reacties

 1. Pingback: 2019
 2. Pingback: cleantalkorg2.ru
 3. Pingback: #macron #Lassalle
 4. Pingback: a2019-2020
 5. Pingback: facebook
 6. Pingback: facebook1
 7. Pingback: javsearch.mobi
 8. Pingback: we-b-tv.com
 9. Pingback: hs;br
 10. Pingback: tureckie_serialy
 11. Pingback: 00-tv.com
 12. Pingback: +1+
 13. Pingback: watch
 14. Pingback: ++++++
 15. Pingback: HD-720
 16. Pingback: 2020
 17. Pingback: Video
 18. Pingback: wwin-tv.com
 19. Pingback: movies
 20. Pingback: movies online
 21. Pingback: karan johar
 22. Pingback: Top Movies
 23. Pingback: Movies1
 24. Pingback: 11 10 2019
 25. Pingback: Serial smotret
 26. Pingback: kinokrad
 27. Pingback: kinokrad 2020
 28. Pingback: Watch TV Shows
 29. Pingback: casino
 30. Pingback: filmy-kinokrad
 31. Pingback: kinokrad-2019
 32. Pingback: serial
 33. Pingback: cerialest.ru
 34. Pingback: youtube2019.ru
 35. Pingback: dorama hdrezka
 36. Pingback: movies hdrezka
 37. Pingback: HDrezka
 38. Pingback: kinosmotretonline
 39. Pingback: LostFilm HD 720
 40. Pingback: bofilm
 41. Pingback: 1 seriya
 42. Pingback: topedstoreusa.com
 43. Pingback: hqcialismht.com
 44. Pingback: genericvgrmax.com
 45. Pingback: canpharmb3.com
 46. Pingback: 4serial.com
 47. Pingback: See-Season-1
 48. Pingback: Evil-Season-1
 49. Pingback: Evil-Season-2
 50. Pingback: Evil-Season-3
 51. Pingback: Evil-Season-4
 52. Pingback: Dollface-Season-1
 53. Pingback: serial 2020
 54. Pingback: Dailymotion
 55. Pingback: Watch+movies+2020
 56. Pingback: genfio.com
 57. Pingback: fioricet2020.com
 58. Pingback: tvrv.ru
 59. Pingback: 1plus1serial.site
 60. Pingback: #1plus1
 61. Pingback: 1plus1
 62. Pingback: Film
 63. Pingback: Film 2020
 64. Pingback: Film 2021
 65. Pingback: Top 10 Best

Comments are closed.