Nederlanders en Teletekst

19/02/2018

Vandaag vertraagt mijn vliegtuig van Spanje naar huis door de staking van de Transaviapiloten. Communicatie tussen airline en vliegveld spreekt elkaar tegen wat mij lichtelijke hartverzakkingen bezorgt. En dan blijkt mijn redding: Teletekst. Want miljoenen Nederlanders weten: Teletekst heeft namelijk altijd gelijk.

Het orakel van de nieuwsvoorziening

Ik vind het een soort orakel van de Nederlandse nieuwsvoorziening. Kort & krachtig, je weg erdoorheen vinden is niet te doen met onduidelijke codetaal in paginanummers en bijzondere voorzieningen als de immer populaire ondertiteling. Helemaal begrepen heb ik het nooit, maar dat hoort bij orakels denk ik. ‘Even een 101tje scoren’ was toen ik als groen woordvoerdertje begon gewoonweg een begrip. Ik wist toen niet wat het was, teletekst was ook in het pre-nu.nl tijdperk niet mijn ding. Nog steeds begrijp ik het niet helemaal. Met die rare DOS-opmaak en navigatie met nummertjes en kleurenknopjes. Een soort mislukte gadget uit een aflevering Star-Trek uit de jaren 70.

Vernieuwen hoeft niet

Eigenlijk is het een soort nieuwsapp avant la lettre (nu ook te downloaden als app:)). Met een totaal onduidelijke redactieformule, dat wel. Want wat de voetbaluitslagen te maken hebben met de schipholvluchten, geen idee. En als je wilt weten wat er vandaag op tv is, heel handig, vind je er de tv-gids (….!). Maar blijkbaar voldoet het aan een behoefte van velen. Vele nieuwsapps weten: hoe korter het bericht hoe meer het uitgelezen wordt. Die formule had Teletekst een paar decennia, zoals dat hoort bij een orakel, al voorspeld. De gouden combinatie van ogenschijnlijk niet bij elkaar horende nieuwsonderwerpen doen het ook goed. Dat voetbal en financieel het goed doen maakt mij voorzichtig concluderen dat heren zich meer thuis voelen dan dames. En ook mooi: Teletekst bewijst dat meegaan met je tijd niet hoeft. Denk daar maar es over na als je je website weer es gaat vervangen.

101tje scoren – toch doen

Even een 101tje scoren; ik heb het lang niet meer gehoord, al gebruik ik het knipogend graag zelf af en toe. Om dat voor elkaar te krijgen moet je trouwens wel geloven in de welwillende positieve vibes op de redactie van de NOS, want een redacteur van Teletekst krijg je als woordvoerder nooit aan de telefoon. Tenzij je ze zelf zoekt omdat er iets -in jouw ogen- genuanceerd moet worden in je 101tje. En dat moet je wel checken, want Teletekst heeft altijd gelijk. Geloof er maar in, ik doe het wel want anders kom ik vandaag niet meer thuis…..

Geschreven in een lunchtentje in Malaga waar ik live de 500m mannen kon kijken dankzij de vertraging van mijn vlucht ipv Teletekst te checken bij thuiskomst 🙂

Gerelateerde blogs

Contact

Buiten de lijntjes is nog altijd op het papier

Contact heb ik het liefst face to face, persoonlijk… dus mail of bel me en ik kom naar je toe voor een gesprek.  Heb je haast en spoed en kun je niet wachten? Stuur dan een appje of een sms.