Functietitels. Ik raak er helemaal de weg in kwijt. Laatst kreeg ik een stapel oude kranten van eind jaren 60. Men zocht een  Jongedame. Kijk. Daar kan ik me wat bij voorstellen.

Iedereen is creatief
Op Linkedin noemt iedereen zich creatief (ik ook; schuldig). Startups en jonge bedrijven kiezen hilarische titels van Eindbaas, CFO BBQ tot Directeur Koelkast. En terecht. Wie wil er nou nog President Directeur zijn in een wereld van pakken en Old Boyz? Op mijn CV staat geen functietitel met leidinggevende-connotatie. Dus toen ik ooit solliciteerde als teamleider vond men dus dat ik geen ervaring had. Terwijl ik niet anders deed en glansrijk door een assesment zou komen. Lastige discussies. Want hoe geef je naam aan dat wat je doet. Zeker als elke functie toch stiekem is wat je er zelf van maakt.

Maak het verschil!
In ons communicatievak zie ik steeds nieuwere functietitels voorbij komen en heel eerlijk… zijn de verschillen echt zo groot tussen een adviseur media, medewerker mediasupport en een eindredacteur social media, tussen een communicatieadviseur, een pr-manager en een communitymanager? Je zou ook kunnen vragen om Communicatieve Duizendpoot of een Goedgebekte Nieuwsjunk.

Zie daar een dilemma
Als zelfstandig professional vragen mensen (al dan niet potentiële opdrachtgevers) wat mijn functie / rol is. Tja… wat zet ik nou op een kaartje? Wat zet ik op mn profiel van lnkedin? In een vakgebied waar we allemaal nieuwe functienamen bedenken voor de aloude communicatieproblemen is personal branding ineens een ding geworden.

Jongedame in de Communicatie
En ik ben dus heel blij met van die titels waar geen touw aan vast te knopen. Dan gaan de gesprekken tenminste weer over de inhoud van ons vak, of we elkaar begrijpen en elkaar kunnen helpen in het contact met klanten, collega’s en partners. Dus misschien moet ik wel gewoon terug naar Jongedame in de Communicatie. Ik sta open voor elk goed ander idee:)