Loujein is de afgelopen dagen niet van de buis te slaan. Zij is de ster van de Nijmeegse Vierdaagse omdat ze ooit als vluchtelinge naar Nederland kwam. Nieuwswaarde dus; kind en vluchteling, en daar springt iedereen bovenop. Maar terecht zegt ze zelf in het interview met Omroep Gelderland: “Hoe lang ben je een vluchteling? Ik zeg liever Hallo ik ben Loujein en ik ben 12 jaar”. En daar gaat het om; kinderen in hun kracht zetten.

Loujein is niet in haar eentje lid van het #vteam van de Kindercorrespondent. Het #vteam zijn 101 kinderen van 11 en 12 die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2017 voor het eerst meelopen. De Kindercorrespondent heeft tot doel om kinderen in hun kracht te zetten. We geven ze een stem in de grote mensen wereld. Zijn de schakel tussen grote en kleine mensen zoals we zelf graag zeggen. Kindercorrespondent Tako Rietveld is teamcaptain en initiatiefnemer van het #vteam: ‘Er wordt heel vaak over kinderen gesproken maar veel te weinig met ze. Dat willen wij veranderen. Op de Vierdaagse tellen kinderen officieel mee; ze lopen geen lullig kinderloopje van een kilometer maar gewoon 30 kilometer per dag; 4 dagen lang. Wat ons betreft is de Vierdaagse daarmee een voorbeeld.’

Communicatiestrategie: ambassadeurs van zichzelf

Onze communicatiestrategie drijft dus ook op de kinderen als ambassadeurs van zichzelf. Ze maken onderweg zelf reportages, ze doen interviews en gaan los op social media door te vloggen. Met tips, hulp en ondersteuning van de crew die bestaat uit journalisten en communicatiemensen. In maart begonnen we met hen hiervoor op te porren. En het resultaat is boven verwachting.

140 vlogs, 200 items; 101 kinderen in hun kracht

Grove eerste inschattingen zijn dat we ruim 140 vlogs van ze hebben gezien en dat er al ruim 200 items op tv, radio en krant zijn verschenen. Zo wilde Floris vandaag weten waarom een meneer de Vierdaagse op klompen liep. Jens hield elke dag Kidsweek op de hoogte van zijn avonturen en is op Youtube terug te vinden met zijn vlogs ‘Echt Jens’. Vlog-koningin onder het #vteam is Meike; zo interviewde ze twee heren die als Elsa en Roza uit Frozen liepen en gaf ze elke burgemeester die ze tegenkwam online een highfive. Al deze vlogs en de dagcompilaties van de crew staan op het youtubekanaal van de Kindercorrespondent.

Lokale sterren

Ze zijn lokale sterren geworden; en terecht. We maakten een concept-persbericht wat ze -als ze willen- zelf konden opsturen naar lokale pers. Ook zij kunnen zo’n mooi verhaal niet weerstaan. We kozen een kindermarsleider: Ilya. Samen met 20 andere lopers was het #vteam aanwezig bij de officiële persconferentie voorafgaand aan de Vierdaagse. Ilya gaf samen met Marsleider Johan het startsein op dag 1 met een waterpistool. Ilya en Loujein zijn vanmiddag live op NOS nadat ze met al hun teamgenootjes de Via Gladiola afwandelen en bij de eretribune gehuldigd worden door alle belangrijke grote mensen; van de Burgemeester tot de Marsleider. En we werken natuurlijk nauw samen met sponsoren die ook via hun kanalen onze filmpjes en collages doorposten.

Zingend de finish over

Eigenlijk werk ik backstage bij de crew die al het materiaal verwerkt, maar ik liep gisteren een dag mee. Ik sleepte Meike en Eva over de lange weg naar Groesbeek en gaf uiteindelijk Jasper mijn V-ballon zodat hij huppelend over de finish ging. Waar de grote lopers stil vooruit ploeteren zijn deze kids een stuiterende, zeurende, mopperende, schreeuwende, zingende, vloggende bende. Ze zingen elkaar en de volwassene lopers de finish over. Komen er groter en sterker uit, want ze deden wat de meesten van ons grote mensen niet kunnen: 127,1 km in vier dagen lopen. En daar mogen alle grote mensen een diepe buiging voor maken!

~ 21 juli 2017 ~