Wij & het WAD – documentairemaker & campaigner

Na het succes van de natuurfilm WAD komt Ruben Smit Productions dit najaar met een vervolg; de korte documentaire Wij & het WAD. En -voor mij extra speciaal deze keer- ik mocht hem maken! Samen met compagnon Abel Derks en zijn filmende zoon Mounir maakten we in 2020 de documentaire. Daarna zouden we een enorme activatie-campagne over de wadden en door Noord-Nederland doen. Die viel in helaas in het water door Corona. Maar wat in het vat zit… verzuurt niet. Op naar 2021 en hopelijk lukt het dan wel!

Over de documentaire

Zoals de titel al doet vermoeden staat de mens deze keer centraal. Wij & het WAD is een bloemlezing van de vele visies waarbij met name vogels een bijzonder rol spelen. Visies op hoe mens en de bewoners van het Wad zich tot elkaar verhouden. Waar het wringt en wat we daaraan kunnen doen. Negen sprekers nemen de kijker mee in de dagelijkse wereld van de WAD-bewoners: de vogels.

Ze vertellen over hoe het wad hen raakt. Welke vogels waardevol zijn en hoe het wad hun leven veranderde. Over hoe ze hebben leren kijken met andere ogen. Over de natuurlijke processen op het wad. Waarom het zo bijzonder is, hoe essentieel het is voor de vogels als kruispunt en rustplek in de internationale vliegroutes. Over vroeger en over nu. Over hoe mensen op de wadden bewegen; van festivals tot hardloopwedstrijden. En over hoe dat soms misgaat met loslopende honden of al wadlopend over een hoogwatervluchtplaats. Over de grote ontwikkelingen zoals klimaatverandering, gasboringen, stikstof tot zinkende containerschepen vol nutteloze plastic rommel. En vooral: over wat wij zelf kunnen doen voor het wad.

Wij en het Wad duurt als documentaire 20 minuten. Deze wordt vooralsnog alleen vertoond als Waddencafé; een totaalpakket van circa 60 minuten met een tentoonstelling, de documentaire én een discussie van circa 30 minuten. Het doel van de Waddencafés is om deelnemers te inspireren en te laten reflecteren op hun eigen handelen. Zelfs de grootste Waddenfan kan namelijk misschien nog iets meer doen om het Wad te helpen. Daar gaan we naar op zoek in de Waddencafés en het gesprek achteraf.

Contact

Buiten de lijntjes is nog altijd op het papier

Contact heb ik het liefst face to face, persoonlijk… dus mail of bel me en ik kom naar je toe voor een gesprek.  Heb je haast en spoed en kun je niet wachten? Stuur dan een appje of een sms.

Geïnteresseerd in een training?