Stop de VOX POP

16/11/2016

Ik ben zo vreselijk klaar met de voxpop. ABN-AMRO schrapt een berg banen en wat gaan we doen? Voor de deur werknemers opwachten die dan live op Radio 1 open deuren mogen intrappen. Waarbij het gros van de mensen helemaal geen zin heeft om commentaar te geven (gek heh?); wat bovendien vervelende live-radio oplevert. Begrijp me niet verkeerd. Voxpop is prima voor de populistische media die drijven op de emotionele berichtgeving of voor een emotionele touch aan de berichtgeving; maar het zou fijn zijn als de kwaliteitspers niet ook bij het minste of geringste ‘de straat op zou gaan’.

Complexe dilemma’s worden op straat platgeslagen in een nietszeggende mening van zomaar iemand. Ik heb geen idee wat ik daarmee moet. Zijn de rolodexen inmiddels zo verstoft dat er geen fatsoenlijke expert meer te vinden is? Of zijn mijn collega-woordvoerders zo traag geworden dat ze niet meer in een paar uur een goede quote kunnen oplepelen? Is de creativiteit zo weggelopen uit de redacties dat de alleen de voxpop hen nog kan redden? Ik kan (en wil!) het me niet voorstellen.

Op gelijke voet

En het ergste is dat die voxpopper dan met een shot links op dezelfde voet wordt gezet als die ene expert of directeur (die dan gefilmd wordt vanaf rechts) waardoor het nog lijkt ook alsof ze én tegenover elkaar staan én het niet met elkaar eens zijn. Of – bij radio- monteren we ze achter elkaar. Even vragen wat de straat ervan vindt. Jaja. Waar de één de nuance van de problematiek doorziet, schiet de ander vanuit de heup. Let wel! Ik neem het hier op geen enkele manier op voor de ABN maar ik kan deze problematiek ook op geen enkele manier doorzien. En ik zit al helemaal niet te wachten op medewerkers die het misschien wel of misschien niet spannend vinden. Of bang zijn. Of doen alsof ze niet bang zijn. Of gaan lobbyen voor hun kerstpakket ofzo.

Luister naar de stem van het volk!

Ik hoor heel graag de stem van het volk, maar dan wel als die stem iets toevoegt aan de berichtgeving. Op dit moment is het 9 van de 10x zendtijdvervuiling. Ik heb geen idee over de complexiteit van de EUGrondwet, of ik voor of tegen het Oekraieneverdrag ben, of Trump als president echt zo erg is als we denken… ik weet het niet. En ik wil niet nog meer meningen horen van mensen die het eigenlijk ook niet weten maar die dan voor de vorm maar wat gaan roepen omdat er een camera op hun smoel staat. Mijn advies als je om een mening gevraagd wordt gewoon op straat: stuur de journalist terug naar zijn bureau om zijn werk te doen, namelijk iemand vinden die er echt iets over kan zeggen waar wij luisteraars wat aan hebben. Wat onze blik verbreedt, de problematiek uitlegt of een ander inzicht geeft. Daar was het toch kwaliteitsmedia voor? Die open deuren trap ik daarna zelf wel in.

Oja ps: Gelukkig werd de radio 1 reporter gered door een zelfverzekerde jonge bankier-to-be met een geslepen tong die hem zag staan en op hem af stapte. Categorie VoxPopper die het wel stoer vond om zijn verhaal eventjes op de ether te gooien (je weet nooit waar het goed voor is in je carrière). Luister hier het fragment na.

Gerelateerde blogs

Contact

Buiten de lijntjes is nog altijd op het papier

Contact heb ik het liefst face to face, persoonlijk… dus mail of bel me en ik kom naar je toe voor een gesprek.  Heb je haast en spoed en kun je niet wachten? Stuur dan een appje of een sms.