Het afgrijselijke rokje

17/03/2016

Okee. Laten we het maar eerlijk bekennen: we hebben allemaal vandaag gekeken. Steeds verder wegkruipend achter je bank of onder je bureaustoel; in een gemixte emotie waarbij je niet zeker wist of je buikpijn van het lachen of huilen moest krijgen. Het filmpje van de RokjesGate is natuurlijk vooral een hype in het land van Woordvoerders en Communicatiemensen. Waarbij ik mijn tenen van schaamte krom door de onderkant van mijn pumps voel schieten realiseer ik me dat elke woordvoerder een keer uitglijdt. Soms erg, soms heel erg, en soms afgrijselijk erg. Dat laatste wens ik niemand toe, want hoe je leidinggevende je ook zal willen beschermen; als je afgrijselijk afgaat als woordvoerder blijft dat plakken.

Een vogelaartje
‘Rutger heeft een Vogelaartje’ zei iemand tegen me. Ik was bij het Vogelaar-incident (niet als woordvoerder van haar overigens) en het was onwerkelijk. Ik kan er niet naar kijken; naar dat filmpje. Is niet mijn style van journalistiek en ik weet nog steeds niet het antwoord op de vraag ‘Wat had jij als woordvoerder gedaan?’ en ‘Wie lokt wie nou het ergste uit?’. Tegelijkertijd keur ik PowNed niet per definitie af omdat ze andere wegen naar Rome bewandelen of vragen durven te stellen die anders zijn. En of jij en ik de handelwijze wel of niet goedkeuren doet niet ter zake; ze hebben een perskaart en de paar keren dat ik met ze heb gewerkt ging dat prima. Ik ben nog nooit bang geweest voor een journalist; daar ga ik niet nu mee beginnen.

Vragen
Maar ik heb zoveel vragen….Was de crisismanager op vakantie? Wat gebeurt hier? Waar was hun woordvoeringslijn? Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? En niet in Moerdijk ofzo… maar gewoon in Amsterdam! Nog los van de vraag: Waarom is dit nog journalistiek…. Soms kan ik er niet bij met mijn verstand. En dan realiseer ik me. Uiteindelijk heeft zoiets alleen maar verliezers. Ik blijf beteuterd achter met buikpijn en weet niet voor wie ik het meer sneu vind, de mevrouw die haar korte rokje moet inleveren, de bijna huilende woordvoerder of de burgemeester die straks moet redden wat er te redden valt.

De eeuwig lerende mens
Dankbaar maak ik gebruik van deze glijders in mijn colleges; of het nou de mevrouw van de NS is die het nog één keer uitlegt bij RTL nieuws (zoek maar op Dumpert), de woordvoerder van Van Eijk die ingrijpt bij Twan in Nieuwsuur en tja… ik zal deze ook nog wel eens gaan gebruiken. Om het les 1, 2 en 3 van woordvoering ten berde te brengen: voorbereiding, voorbereiding en voorbereiding. En les 4: als je iets echt niet kunt vertellen; doe het dan niet. Want als je dan door de mand valt; is het echt afgrijselijk.

PS; hier het filmpje….

Gerelateerde blogs

Contact

Buiten de lijntjes is nog altijd op het papier

Contact heb ik het liefst face to face, persoonlijk… dus mail of bel me en ik kom naar je toe voor een gesprek.  Heb je haast en spoed en kun je niet wachten? Stuur dan een appje of een sms.