HELP ik blijk een mak schaap

07/10/2016

Ik ben geen mak schaap in de kudde. Ik stuur bewust mijn eigen gedrag. Ik laat mij nooit verleiden om nog een borrel te nemen doordeweeks voor de tv. Of om het goedkope vlees te kopen. Of om toch niet te hardlopen. 

Allemaal vreselijk fout. In die zin is voor mij het nieuwe Draaiboek Gedragsverandering van Sander Hermsen en Reint Jan Renes confronterend, zeker vallende in de categorie vakliteratuur. Ik vond het eigenlijk erger dan een gemiddeld groentedieet-ik-stop-met-roken boek. Niet in de zin van slecht. Integendeel. Bij menige pagina dacht ik: Ojee dat doe ik ook.

Menselijk gedrag nudgen, verleiden, landscapen, stimuleren en beïnvloeden blijkt maar weer eens lastiger dan een puber motiveren om zijn vieze onderbroeken structureel inde wasmand te smijten. Eigenlijk verkeert onze communicatiesector in een continue strijd om de samenleving op te voeden. Of zoals zij zeggen: “De complexiteit van attituden is één van de redenen waarom gedragsverandering niet eenvoudig is.”.

Kennis-houding-gedrag is klaar

Het fijnst is dat de klassieke trits kennis-houding-gedrag in haar ogenschijnlijke simpliciteit als wonderformule naar het land der fabelen is verwezen. De heren vervangen die door lenzen, die stuk voor stuk in al hun complexiteit met veel mooie voorbeelden worden uitgelegd. Afsluitend met de kritische vraag of gedragsverandering wel altijd wenselijk is. Kijk. Daar word ik blij van.

We zijn niet gek

Ooit fotografeerde ik streetart met de quote ‘Praat met eens elkaar’. De oplettende lezer ziet eronder gekriebeld ‘kost moeite’. Met het boek in de hand mag je daar ook ‘en tijd’ aan toevoegen. In deze snelle multimediale, altijd online wereld is het inzetten van de factor tijd essentieel en ondergewaardeerd. Lastig in een snelle kpi te vatten. Of zoals het draaiboek zegt: je komt er niet met kennis alleen (Fijne opmerking uit de mond van een onderzoeker! Het staat er echt op pag 74). In de samenleving waar iedereen met iedereen communiceert en zoveel langs elkaar heen gaat, denk ik wel eens ‘Ben ik nou gek of jullie?’. Maar gelukkig: we zijn niet gek. Ons vak is echt complex. Mocht je er nog aan twijfelen: er is geen wonderformule: zelfs niet als je de lenzen en het draaiboek gebruikt. Het valt en staat bij ons eigen vakmanschap.

Desalniettemin verplichte leeslectuur voor eenieder die zich beweegt in het vakgebied communicatie. Ook de makke schapen.

Te koop via: http://www.atlascontact.nl/boek/draaiboek-gedragsverandering/

Gerelateerde blogs

Contact

Buiten de lijntjes is nog altijd op het papier

Contact heb ik het liefst face to face, persoonlijk… dus mail of bel me en ik kom naar je toe voor een gesprek.  Heb je haast en spoed en kun je niet wachten? Stuur dan een appje of een sms.