Campagne voor een nieuwe kinderburgemeester

In de zomer van 2019 vraagt de gemeente Alphen aan den Rijn om te helpen bij de werving van een de eerste Kinderburgemeester en Kinderraad van de gemeente. Een supermooie klus natuurlijk! Na de zomer start de werving dus we moeten meteen aan de slag. 

Enerzijds is het de bedoeling kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met de democratische beginselen van onze rechtsstaat, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan lokale democratie en lokaal bestuur. Dit kan participatie in lokale democratie op latere leeftijd versterken. Anderzijds kan een kinderburgemeester een brug vormen tussen kinderen en de (gemeentelijke) politiek. Door de inzet van een kinderburgemeester en kinderraad krijgt het bestuur inzicht in hoe kinderen onze gemeente zien en wat zij belangrijk vinden.

Ik ondersteun de projectleider bij het opzetten van de wervingscampagne en de selectiedag. De Alphense bedrijven Creatieve Geesten en Alphens.nl winnen de pitch met een briljant idee voor een campagnebus die drie weken lang rondrijdt langs de scholen. En natuurlijk heeft de campagne een eigen website en socials. Vanaf het begin af aan is er veel (lokale) media-aandacht voor het initiatief en ook binnen de gemeente zijn steeds meer mensen erg enthousiast.

Aanmelden als kandidaat kinderburgemeester moest met een kort filmpje. Kinderen uit de gehele gemeente hebben gereageerd. Onder de 89 inzendingen waren 69 meisjes en 20 jongens, alle kinderen zitten in groep 7 en zijn daarmee tussen de 9 en 11 jaar oud. Samen met ambtenaren en politici uit de gemeente maken we een selectie uit al deze inzendingen. We organiseren een selectiedag waarbij zes kandidaat kinderburgemeesters hun kunsten moeten laten zien op drie onderdelen: ze knippen een lintje door, houden een speech en geven een interview. Op 20 november 2019, de internationale dag voor de rechten van het kind, wordt de Elmehdi Sassa (11 jaar) de eerste kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn. Inmiddels is dan ook via de scholen een kinderraad geselecteerd. De vijf kinderen die geen kinderburgemeester werden, krijgen van burgemeester Spies de status van kinderwethouder en mogen in 2020 ook aan de slag voor de gemeente.

In 2020 mag ik blijven helpen bij de communicatie over de werkzaamheden van de kinderburgemeester, de kinderwethouders en de kinderraad.

Contact

Buiten de lijntjes is nog altijd op het papier

Contact heb ik het liefst face to face, persoonlijk… dus mail of bel me en ik kom naar je toe voor een gesprek.  Heb je haast en spoed en kun je niet wachten? Stuur dan een appje of een sms.

Geïnteresseerd in een training?