De beroepsvereniging voor de rechters en officieren van justitie (de NVvR) heeft een nieuwe voorzitter. En voorzitter Nathalie van Waterschoot mag meteen aan de slag, want onze rechtelijke macht heeft nogal te kampen met jarenlange bezuinigingen en werkdruk. Met de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie in het vooruitzicht staat Nieuwsuur te trappelen om de nieuwe voorzitter aan het woord te laten. Nieuwsuur maakt een imposante drieluik over de staat van de rechtsstaat. Nathalie van Waterschoot bespreekt in het drieluik met name de problematiek voor rechters en officieren van justitie, zoals de te hoge werkdruk en het belang van goede ondersteuning van mensen en middelen.

Samen met de inhoudelijke staf van de NVvR mag ik haar voorbereiden voor dit interview. Zowel inhoudelijk qua woordkeus, kernboodschap als het oefenen voor de camera. In een aantal inspirerende sessies zie ik haar steeds meer groeien zodat uiteindeljk het interview natuurlijk nog steeds spannend is, maar ze veel beter beslagen ten ijs komt, met zelfvertrouwen en de juiste intonatie. Lees hier meer over het interview.

Ook de nieuwe vice-voorzitter, tevens officier van justitie Rickert Ahling, mag af en toe reageren op alle ontwikkelingen in de media. Zoals bijvoorbeeld bij het verschijnen van het integriteitsonderzoek naar de top van het OM door de heer Fokkens. Ik mag adviseren en meedenken over de reactie van de NVvR en geef Rickert een mediatraining.