Ok. Ik beken. Ik lees eigenlijk nauwelijks nog kranten. En al helemaal niet analoog. Het proefabonnement (via de koffiebonen nota bene) heeft deze week een score van 1 uit 7. Niet echt om over naar huis te schrijven. Of om hier te bekennen, zeker als je les geeft in woordvoering. Maar ben ik dan afgekickt? Als ik eenmaal in Blendle of Wikipedia beland dan weet ik aan het einde niet meer waar ik begonnen ben. Nog nooit was er zoveel nieuws en kon je het zo makkelijk tot je nemen. En dat volg ik als de nieuwsjunk die ik ben. Eigenlijk is mijn verslaving gewoon verplaatst van de ouderwetse opium naar een fijne partydrug. Elke dag wat anders, en steeds meer. 

Surfen op wikipedia
In mijn colleges aan jong volwassenen vraag ik regelmatig welke social media ze gebruiken en hoe ze het nieuws volgen. Dat gaat ongeveer als volgt: ze downloaden een app van Nu.nl. Die geeft hen alerts en die alerts sturen ze door via whatsapp naar iedereen die ze kennen. Hun twitteraccount stamt nog uit de tijd dat ze 13 waren en daarop vertelden hoe saai school was. Nu doen ze er nix meer mee. Vier jaar geleden keken ze niet op nu.nl maar op telegraaf.nl en hadden ze geen app maar volgden ze de site. Volgen ze dan geen nieuws? Nou niet al die afgrijselijke werelddrama’s die in de krant staan; en geef ze eens ongelijk. Maar ik vind ze eerder meer gefocust op wat er écht gebeurt dan mijn generatie op die leeftijd. Want begin maar eens met wikipedia-surfen en hou dan nog maar eens op.

Brr! Gevaarlijk social media
Toch is het oppassen geblazen. Want als we de EU moeten geloven is voor jongeren onder de 16 social media gevaarlijk en daarom moet het verboden worden! Ja! Het is schorem, tuig van de richel en het zijn schobbejakken. Ahum. Daar ga je toch stiekem van in een hoekje zitten te huilen. En ze laten het ook nog pas ingaan per 2018. Bestaat twitter dan nog wel? Of zelfs een analoge krant die wij ze verplicht weer willen gaan laten lezen. Terwijl de kranten overlopen van wereldleed, gaat de EU zich nog eens even diep buigen over de gevolgen van twitter voor jongeren van 13. Het is gewoonweg sneu. Hoeveel van die Europese vergadertijgers hebben die avond ervoor hun kinderen achter de ipad gezet omdat ze de stukken voor morgen even moesten voorbereiden?

Neem een voorbeeld aan radio of niet? 
Stiekem is het medium radio misschien wel het meest geïntegreerd in de breedte van het medialandschap en al zijn podia. De jongens van 3FM, Radio538 en Veronica zijn op elk platform te volgen en te liken, je kunt meepraten, webcammen, spelletjes spelen en krijgt tot op het ongemakkelijke af een inkijkje in hun persoonlijke leven (zie dj Mattie vorige week). De vraag voor wie social media nou echt gevaarlijk is, krijgt hiermee naar mijn idee een heel andere invalshoek.

Kranten zijn onhandig grote logge dingen
Soms geef ik studenten een enorme stapel ‘ouderwetse echte analoge’ kranten om te vergelijken. Gewoon om te zien hoe ze worstelen met al die katernen en papieren meuk. Eigenlijk is een tabloid al onhandig groot, valt alles uit elkaar als je niet goed oplet weet je niet meer waar je bent (net als online:)). Waarom mag ik een krant niet gewoon op de ipad lezen mevrouw, of via de nieuwsapp? En waarom is het nieuws in een krant nieuws en op andere plekken niet? Waarom kan ik niet het nieuws van Wikipedia halen? Of van snapchat? Ja juist dus. Precies. Waarom niet eigenlijk?